Talentherkenning gaat in de essentie over voorspellen. Het gaat over het zien, meten en beoordelen van iets in het hier en nu en het maken van de voorspelling over wat dat betekent voor succes in de toekomst. Dat maakt dat je een beeld moet hebben over wat “succes in de toekomst” inhoudt. Ofwel, wat zijn de fundamentele eisen van de sportprestatie op volwassen leeftijd? In de praktijk kijken we daarom vaak naar de toppers van nu. Zij zijn het leidende voorbeeld voor de nieuwe generatie sporters die Nederland zal gaan vertegenwoordigen op mondiaal niveau. Hun vaardigheden, capaciteiten en kenmerken vormen het uitgangspunt om de vereisten voor de nieuwe aanwas te bepalen. Maar om talent adequaat te herkennen is meer nodig.
Waarom vandaag niet 100% bruikbaar is voor morgen
Begrijp me niet verkeerd, een nauwkeurige analyse van huidige topprestaties is zeker waardevol. Het is alleen niet waterdicht. Dat komt omdat de sport niet stil staat maar verandert over de tijd. Neem bijvoorbeeld de windsurfers die de komende Olympische Spelen niet langer op de traditionele RS:X-plank staan, maar zullen zweven over het water dankzij de komst van de foilplank. En dan het turnen, waar iedere vier jaar het wedstrijd- en oefensysteem wijzigt.
Ook los van veranderingen in materiaal en regels vinden ontwikkelingen plaats. Zo laat onderzoek in de Premier League zien dat over een tijdsbestek van 6 jaar voetballers meer zijn gaan sprinten en technische acties, zoals passes, vaker succesvol uitvoeren. En soms zet één atleet de hele sportwereld op zijn kop. Ongeveer vijftien jaar geleden zagen de meeste mensen groter zijn in sprinten als een nadeel en was talentherkenning met name gericht op stapfrequentie. En toen was daar Usain Bolt. Met zijn bijna twee meter toonde hij aan dat het niet zo simpel was als dat. Nu is bewezen dat ook staplengte een verklarende factor is in topprestaties op de 100m sprint en richt talentherkenning zich op beide uitkomstmaten.
We moeten niet alleen de toekomst van een sporter voorspellen, maar ook de toekomst van de sport – de taak.
Een voorspelling in een voorspelling
Om talent adequaat te herkennen, moeten we dus niet alleen een voorspelling maken over hoe de sporter zich ontwikkelt, maar ook hoe de sport verandert. Een voorspelling in een voorspelling. Alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, volgt de ontwikkeling van sport – net als talenten zelf – geen lineair traject. Dat is bijvoorbeeld goed te zien in de ontwikkeling van wereldrecords in atletiek en zwemmen, wat vaak met horten en stoten gaat. Het verschilt ook per event hoe snel en met welke stappen een nieuwste snelste tijd ooit wordt neergezet.
Hoe lastig het ook is, we moeten er wel wat mee. Het alternatief – doen alsof de sport niks veranderd – komt talentherkenning ook niet ten goede. De eerste stap is begrijpen hoe huidige topprestaties tot stand komen. Op basis daarvan kunnen we gaan inschatten hoe de sport in de loop van de tijd zou kunnen veranderen. Dat is belangrijk, want door de toekomst naar voren te halen kom je misschien wel tot andere inzichten als je vandaag de dag talenten opspoort.
Maar daar stopt het niet. Wetenschappers raden coaches aan niet alleen te anticiperen en reageren op veranderingen die worden opgelegd, maar die zelf proactief te creëren. Visie is namelijk één van de succeskenmerken van coaches die meervoudig kampioenen afleverden op het hoogste niveau en de snelheid waarmee een coach en atleet zich kunnen aanpassen aan veranderingen zou wel eens een belangrijke voorspeller voor succes kunnen zijn.
Denk daarom na over vragen die te maken hebben met de toekomst van je sport en laat de antwoorden daarop terugkomen in je huidige aanpak. Zo sla je twee vliegen in één kap. Niet alleen ben je bezig met het anticiperen op de veranderingen voor morgen, ook ben je een drijvende kracht in die verandering. Want zoals Abraham Lincoln zei: “The best way to predict the future is to create it”.
Zeven vragen die je jezelf kan stellen om na te denken over de toekomst van je sport:
- Welke vaardigheden en eigenschappen zijn momenteel cruciaal voor succes?
- Wat zijn de opkomende disciplines, competities of evenementen?
- Wat wordt nog niet of weinig gedaan, maar zou de sport naar een hoger niveau kunnen tillen?
- Wat zou de sportprestatie nog uitdagender en moeilijker maken?
- Welke nieuwe regels, technologie of materialen zouden de sportprestatie in de komende vijf tot tien jaar kunnen verbeteren?
- Waar ligt op dit moment de beperking waardoor een vaardigheid niet hoger, sneller of beter kan en wat zou een oplossing daarvoor kunnen zijn?
- Is het mogelijk dat commerciële teams worden geïntroduceerd en wat zou dat voor invloed hebben?
Bronnen:
1)Baker, J., Schorer, J., & Wattie, N. (2018). Compromising Talent: Issues in Identifying and Selecting Talent in Sport, Quest, 70:1, 48-63, DOI: 10.1080/00336297.2017.1333438
2) Till, K., & Baker, J. (2020). Challenges and [Possible] Solutions to Optimizing Talent Identification and Development in Sport. Frontiers in psychology, 11, 664. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.00664
3) Lara-Bercial, S., & Mallett, C. J. (2016). The Practices and Developmental Pathways of Professional and Olympic Serial Winning Coaches, International Sport Coaching Journal, 3(3), 221-239. Retrieved Apr 18, 2023, from https://doi.org/10.1123/iscj.2016-0083
4) Barnes, C., Archer, D., Hogg, R., Bush, M., & Bradley, P. (2014). The Evolution of Physical and Technical Performance Parameters in the English Premier League. International Journal of Sports Medicine. 35. 10.1055/s-0034-1375695.
5) Salo, A.I.T., Bezodis, I.N., Batterham, A.M., & Kerwin, D.G. (2011). Elite Sprinting: Are Athletes Individually Step-Frequency or Step-Length Reliant?. Medicine & Science in Sports & Exercise 43(6):p 1055-1062, DOI: 10.1249/MSS.0b013e318201f6f8
6) Thomas, C. (2016, August 20). Built for speed: What makes Usain Bolt so fast? The Telegraph. Retrieved from http://www.telegraph.co.uk/usain-bolt-worlds-fastest-man/0/built-for-speedwhat-makes-usain-bolt-so-fast/