Ik help coaches en sportbonden bij het verbeteren van hun talentprogramma’s. Als wetenschapper in de topsport -gespecialiseerd in talentontwikkeling – richt ik mij op hoe wetenschappelijke inzichten over sporttalent met impact kunnen worden ingezet in de dagelijkse sportpraktijk. Door middel van consultancy en coaching leer ik je hoe je dit zelf kunt doen.
Na mijn bachelor Bewegingswetenschappen en master Sport Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen, wist ik één ding heel zeker: ik wil onderdeel uitmaken van het team rondom topsporters en een bijdrage leveren (of het nu groot of klein) in het waarmaken van hun dromen.
In 2017 begon ik als embedded scientist van het Nederlands zwemteam. Ik was dagelijks bezig met literatuur doorspitten, onderzoek doen, metingen en analyses uitvoeren en data vertalen naar relevante adviezen waar coaches mee verder kunnen. Voor zowel de toppers van nu, als van morgen. Want een groot deel van mijn aandacht ging uit naar talent.
En dat is nog steeds zo, maar wel in een andere sport (volleybal), nieuwe functie (Specialist Talentontwikkeling) en een PhD bijna op zak. In het najaar van 2024 promoveer ik op het thema talentherkenning- en ontwikkeling in zwemmen. Maar ik streef niet alleen naar een mooi proefschrift.
Mijn missie is dat de wetenschap over talent impact gaat maken en dat evidence-based inzichten en strategieën worden ingezet om talentprogramma’s te verbeteren.
Waarom? Omdat ik geloof dat ieder kind een eerlijke kans verdient om zijn (sportieve) potentieel volledig te ontwikkelen. En zonder beleid en visie op basis van wetenschappelijk onderbouwde kennis, schieten we daar in te kort. Doe je mee?
Ben je zelf topsporter geweest?
“Nee… Als kind droomde ik om als turnster de top te halen. Hoewel die droom (veel) te hoog gegrepen bleek te zijn, deed ik er alles aan om binnen mijn mogelijkheden zo goed mogelijk te presteren.”
Wat heb je gestudeerd?
“In 2010 begon ik met mijn bachelor Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Drie jaar later startte ik mijn master sport sciences aan diezelfde universiteit. Al mijn interesses leidde terug naar één ambitie: onderdeel worden van het team rondom de topsporter.”
Waarom ben je onderzoek gaan doen?
“Ik wil dat wat ik doe, impact en waarde heeft voor de sportpraktijk én ik wil daar zelf ook onderdeel in zijn. Naar mijn idee was dit eigenlijk niet te verenigen met promoveren, totdat ik hoorde van een promotie onderzoek in de dagelijkse topsport prakijk. Ik was metéén verkocht want zo kon ik de diepte in en tegelijkertijd bijdragen aan kennis en verbeteringen om talentherkenning en -ontwikkeling in zwemmen naar een hoger niveau te tillen. Nu het er bijna op zit, kan ik zeggen dat dit voor mij echt het beste van twee werelden was.