talent topics logo

Talent Topics

Ik help coaches en sportbonden bij het verbeteren van hun talentprogramma’s. Als wetenschapper in de topsport -gespecialiseerd in talentontwikkeling – richt ik mij op hoe wetenschappelijke inzichten over sporttalent met impact kunnen worden ingezet in de dagelijkse sportpraktijk. Door middel van consultancy en coaching leer ik je hoe je dit zelf kunt doen.

Do the best you can until you know better.
Then when you know better, do better.

"Ik wil de geheimen
over sporttalent op een wetenschappelijke manier ontrafelen en met die kennis de sport verder helpen."

Aylin Post

Over aylin

Na mijn bachelor Bewegingswetenschappen en master Sport Sciences aan de Rijksuniversiteit Groningen, wist ik één ding heel zeker: ik wil onderdeel uitmaken van het team rondom topsporters en een bijdrage leveren (of het nu groot of klein) in het waarmaken van hun dromen.

En nu is het alweer 5 jaar geleden dat ik begon als embedded scientist van het Nederlands zwemteam. Ik ben sindsdien dagelijks bezig geweest met literatuur doorspitten, onderzoek doen, metingen en analyses uitvoeren en data vertalen naar relevante adviezen waar coaches mee verder kunnen. Voor zowel de toppers van nu, als van morgen. Want een groot deel van mijn aandacht gaat uit naar talent.

Volgend jaar rond ik mijn promotieonderzoek af naar talentherkenning en -ontwikkeling in zwemmen. Maar ik streef niet alleen naar een mooi proefschrift.

Mijn droom is dat de wetenschap over talent impact gaat maken en dat evidence-based inzichten en strategieën worden ingezet om talentprogramma’s te verbeteren.

Waarom? Omdat ik geloof dat ieder kind een eerlijke kans verdient om zijn (sportieve) potentieel volledig te ontwikkelen. En zonder beleid en visie op basis van wetenschappelijk onderbouwde kennis, schieten we daar in te kort. Doe je mee?

Wetenschappelijke publicaties

Vragen die ik vaak krijg

Ben je zelf topsporter geweest?

“Nee… Als kind droomde ik om als turnster de top te halen. Hoewel die droom (veel) te hoog gegrepen bleek te zijn, deed ik er alles aan om binnen mijn mogelijkheden zo goed mogelijk te presteren.”

Wat heb je gestudeerd?

“In 2010 begon ik met mijn bachelor Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Drie jaar later startte ik mijn master sport sciences aan diezelfde universiteit. Al mijn interesses leidde terug naar één ambitie: onderdeel worden van het team rondom de topsporter.”

Waarom ben je onderzoek gaan doen?

“Ik wil dat wat ik doe, impact en waarde heeft voor de sportpraktijk én ik wil daar zelf ook onderdeel in zijn. Naar mijn idee was dit eigenlijk niet te verenigen met promoveren, totdat ik hoorde van een promotie onderzoek in de dagelijkse topsport prakijk. Ik was metéén verkocht. Voor mij is dit het beste van twee werelden. Ik kan de diepte in en terwijl ik dat doe, voeg ik kennis toe om het Nederlands zwemmen naar een hoger niveau te tillen.”

Aylin Post

Nog meer weten?

Volgen

Volg mijn leven als wetenschapper in de topsport op Instagram.

Contact

Heb je een vraag? Neem contact op.